3D Yazıcı Kullanım Alanları

3D yazıcı kullanım alanları nelerdir ? Eğitim, mühendislik, otomotiv, mimarlık vb. gibi bir çok sektörde 3D yazıcı kullanılmaktadır.

3D Yazıcı Kullanım Alanları

Yayımlanma Tarihi :

3D yazıcı kullanım alanları nelerdir ? Eğitim, mühendislik, otomotiv, mimarlık vb. gibi bir çok sektörde 3D yazıcı kullanılmaktadır....

3D Yazıcılar yaklaşık 30 senedir kullanılmaktadır. 30 senede 3D yazıcılar da çok fazla değişik teknolojiler, değişik boyutlar, değişik malzemeler kullanıldı. Bu değişiklikliklerle beraber kullanım alanları dolayısıyla değişiklik gösterdi. Peki 3D yazıcı kullanım alanları nelerdir ? 3 boyutlu yazıcılar Eğitim, otomotiv, mühendislik, medikal vb. gibi bir çok sektörde kullanılmaktadır. 30 senedir 3 boyutlu yazıcılar kullanılmasına rağmen günümüzde hala yeteri kadar yaygın olarak kullanılmamaktadır. Neredeyse her sektör için büyük bir nimet olan 3 boyutlu yazıcılar aslında diğer üretim teknikleri ile kıyaslandığında daha kullanışlı, daha uygun fiyatlı ve daha hızlıdır. 

---> 3D Baskı Teknolojileri yazımızı okumadıysanız ona da göz atmanızı öneririz. 

3D Yazıcı Kullanım Alanları Nelerdir ?

3D yazıcı kullanım alanları aşağıda sıralanmıştır. Aslında söyleyeceklerim ile sınırlı değildir sadece yazdığım alanlarda daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

  1. Otomativ Parçaları
  2. Mühendislik
  3. Mimarlık
  4. Kuyumculuk ve Aksesuar
  5. Sanat
  6. Kalıp
  7. Medikal Parçaları
  8. Dental
  9. Beyaz Eşya Parçaları
  10. Eğitim

       3D Yazıcı Kullanım Alanları

3D yazıcıyı genellikle saydığım sektörler çok fazla kullanmaktadır. 3D yazıcıya aslında üretim yapan herkesin ihtiyacı vardır. Prototip üretenler için inanılmaz kolaylık sağlamaktadır. Geniş malzeme yelpazesine ve renge sahip olan 3 boyutlu yazıcılar sizlerin ihtiyaçlarını karşılayacağından emin olabilirsiniz.  

Otomotiv Sektöründe 3D Yazıcı

Otomotiv sektöründe 3d yazıcılar sıkça kullanılmaktadır. Auidi, Mini Cooper, Honda, Ford vb. gibi bir çok dünya devi araba üreticileri arabalarında 3d baskı parçaları kullanmaktadır. Gelin otomotiv sektöründe 3D yazıcı kullanan firmalar bu yazıcılar ile neler yapıyor onlara kısa bir göz atalım.

Honda 

Honda Access

Otomotivde 3D printer teknolojisini çok farklı bir amaçla kullanan bir marka Honda. Daha çok bazı parçaları (far, kumanda paneli gibi) düşük adette farklı üreterek çeşitlendirme ve özelleştirme amacıyla katma değer yaratan marka bir yandan bu özelleştirmeyi daha düşük maliyetle çözerken diğer yandan müşterilerine “limited edition” modeller sunuyor.

Kaynak: > https://www.fiyatimbu.com/blog/otomotivde-3d-printer-uygulamalari_212

AUDİ

Audi ise daha çok yedek parça üretimi için 3 boyutlu yazıcıları kullanmaktadır. Hem maliyeti açısından hem de zaman açısından büyük bir kar elde eden Audi şirketi bazı parçaları bu yöntemle üretmektedir. Belirli parçaları istek üzerine üretmektedir. 

Tabi ki neredeyse tüm otomotiv firmaları bu yazıcıları kullanmakta ama hepsini yazmanın bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. 3D yazıcılar her sektörde kullanıldığı gibi otomotiv sektöründe de kullanılmaktadır. 

 3D Baskı ile Audi Yedek Parça Üretimi

Mühendislikte 3D Yazıcı

Mühendislik ve Ar-Ge firmalarının göz bebeği olan 3 boyutlu yazıcılar bu tür atölyelerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Parçası bulunmayan, zor bulunan veya diğer üretim teknikleri ile üretilmesi imkansız olan parçaları 3B yazıcılar ile hızlı ve kolayca basılabilir. Hem daha hızlı ve yok denilebilecek kadar düşük maliyetlere üretim gerçekleştirebilir. Ar-Ge firmaları için bir ürün tasarlarken ürünün neresinde hata olup olmadığını hızlıca görebilir ve gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra seri üretime geçilebilir. Bu onlar için hem zamandan tasarruf hem de maliyet açısından kar sağlar.

Mimarlıkta 3D Yazıcı

Mimarlar için 3D yazıcı, maket yapmaktan öte bir hal almaya başladı. İlk başlarda maket üretimi için kullanan mimarlar artık 3D yazıcılar ile çok değişik projeler yapmaktadır. 

3D Yazıcıyı, mimaride neden tercih ederiz ?

  • Ortaya çıkacak olan ürünün belirsizliğini ortadan kaldırır.
  • Model oluşturmak için 3.kişilere gerek kalmaz.Yazdırma işlemine başlamak yeterlidir.
  • Dokuları renkleri kolaylıkla yansıtabilir.
  • Karmaşık,organik formları kolaylıkla yazdırabilirsiniz.
  • Hammaddenin %95 ine yakın kullanarak atık madde oranını en az tutabilirsiniz.
  • Ayrıca bu konuda piyasa potansiyelini test edip,potansiyel alıcıları ve yatırımcıları deneyimleyebilirsiniz.
  • Düşük maliyetli modeller oluşturabilirsiniz.
  • İncelemelere daha hızlı geçebilir.Kentsel ölçekte çalışabilirsiniz.
  • Tasarımlar üzerinde revizyon yapabilirsiniz.

Kaynak: https://www.ufuksen.com/3d-yazicilarin-mimaride-kullanimi.html

Kuyumculuk ve Aksesuar

3 boyutlu yazıcılar, kuyumculuk ve aksesuar üretiminde de kullanılmaktadır. Yüzük, kolye, bileklik gibi bir çok takı ve aksesuar 3 boyutlu yazıcılar ile üretilebilmektedir.

Sanat

SANATSAL ÇALIŞMALARDA 3D BASKI NEDEN KULLANILIR?

Hemen hemen her sektörün dijital dünyada varlığı günden güne artmaktadır. Bu alanlardan biri de sanatsal çalışmalardır. Sanatçılar da artık bilgisayar ortamında tasarladıkları çalışmalarını 3D Yazıcılar ile üretip ön çalışmasını yaptıkları gibi, bu 3D baskıları ürünün neticelendirilmesinde de kullanmaktadır.

Burada 3D Yazıcıların onlara sunduğu geometrik olarak özgür modeller üretme olanağı büyük avantaj sunmaktadır. Böylece sanatçılar özgür düşünebilmekte ve geleneksel üretim yöntemlerinin kısıtlarına takılmamaktadır. Bunun yanında malzeme çeşitliliğinin de günden güne artıyor olması sanatçıları 3D Yazıcı kullanımı konusunda en fazla teşvik eden sebeplerden biridir.

Ek olarak 3D Yazıcıların 3D Tarayıcılar ile birleştiği noktalarda mevcut bir ürünün 3D Taraması yapılarak üzerinde çalışmalar yapılabilir. Bu sanatçıya hız kazandırmaktadır.

Kaynak: https://3durak.com/sanat/

Kalıp

3D baskı ile kalıp yapabilirsiniz. Düşük adetlerde üretim yapmak için 3D yazıcıları kullanabilirsiniz. Eğer seri üretim yapılacaksa, seri üretime geçmeden önce 3D yazıcı ile prototip hazırlayıp daha sonra kalıba döktürebilirsiniz.

3D Yazıcı ile Kalıp Üretimi

Medikal Parçaları

3 boyutlu yazıcılar sağlık, medikal sektöründe de kullanılmaktadır. Protez, kırık/çıkık vb. gibi bir çok alanda 3 boyutlu baskı kullanılmaktadır.

3D Baskı Protez

Dental

3D baskı, dijital tasarımların verimini üretim aşamasına taşımanızı sağlar. Oral taramayı, CAD/CAM tasarımı ve 3D baskı birleştirerek, diş laboratuvarlarında kron, köprü, taş ve ortodontik modelleri doğru ve hızla üretebilirsiniz.

3D yazıcı ile kolayca üretilen modeller sayesinde, el ile model yapma zorluğunu ortadan kaldırarak işletmenizin büyümesine katkı sağlayabilirsiniz.

Kaynak: http://www.prototip.org/endustriler/dental/

3D yazıcı ile Dental (Dişçilik) sektörüne ait olan videoyu izleyebilirsiniz.

Beyaz Eşya Parçaları

Beyaz eşya parçalarında 3d yazıcı sıkça kullanılmaktadır. Beyaz eşyaların yedek parçaları bulunabiliyor. Yedek parçası olmayan beyaz eşya ürünlerinin parçalarını 3d yazıcı ile hızlıca ve düşük maliyete üretebilirsiniz. Kendi başımıza gelen bir olaydan kısaca bahsedeyim. Bulaşık makinemizin ayarlamak için çevirmeli düğmesi kırılıp daha sonra kaybolmuştu. Tasarım programları ile tasarlayıp daha sonra 3 boyutlu yazıcı ile baskı almıştık ve bulaşık makinemizin düğmesini yerine takmıştık. Teknik servisin gelmesinden daha kısa sürede ve daha ucuza imal etmiştik.

Eğitim

Çoğu üniversite ve liselerde sıkça 3D yazıcı kullanılmaktadır. Çok az da olsa ilkokul ve ortaokullarda da 3D yazıcı bulunmaktadır. Eğitim de 3D yazıcı sıkça kullanılmaktadır. Öğrenciler robotik alanda çalışmalar yapmak için 3 boyutlu yazıcıları kullanmaktadırlar. 3D yazıcılar ile robot kol, robot el, çizgi izleyen, mini sumo gibi robotik alanlarda bir çok robot üretebilirler. Üniversiteliler için bitirme projeleri için vazgeçilmez bir kaynak olan 3D yazıcı tam öğrenci dostu diyebiliriz. 

3D Yazıcı Filament

3D yazıcı, günümüzde değişik üretim tekniğine sahip olan üretilmesi zor şekilleri çok kolay üretebilmektedir. Tasarımlarınızı buna göre revize edebilirsiniz. 

3D yazıcı kullanım alanları yukarıda dediğim gibi sadece bu sektörlerle sınırlı değildir. Üretim yapan herkesin 3 boyutlu yazıcıya ihtiyacı vardır. Ben 3D Yazıcı kullanmayı bilmiyorum nasıl yapacağım ? Diye kara kara düşünenler için kısaca 3 boyutlu yazıcı (3D yazıcı) nasıl kullanılır ondan bahsedeyim. 3D yazıcılar, 3 boyutlu tasarımlarınızı USB, SD Kart, İnternet veya kablo üzerinden yazıcınız ile eşleştiriyorsunuz daha sonra yazıcı üzerinden başlat butonuna bastıktan sonra çiziminiz 3 boyutlu yazıcıda basılmaya başlayacaktır. 3 boyutlu yazıcı kullanmak gerçekten çok kolay. Bilgisayar kullanabilen herkes 3 boyutlu yazıcıyı kolaylıkla kullanabilirler. 3D yazıcı kullanım alanları neler ve nereler olduğunu, 3D yazıcı kullanmayı öğrendiğimize göre artık bir 3 boyutlu yazıcı satın alabilirsiniz. 3D Yazıcı satın almak isteyenler 3D Yazıcılar sayfasına göz atabilirler.

Yazar : | Etiketler: 3d yazıcı 3d yazıcı kullanım alanları 3d yazıcı kullanımı 3d yazıcı nerelerde kullanılır

Önce Sen Yaz İletişimimiz hiç kopmasın






Copyrights © 2017 3dedi.com Hakkımız varsa helal olsun.

Yüklenme Süresi (S) : 0.020534