Aseton Buharı Nasıl Yapılır ?

ABS malzeme için aseton buharı nasıl yapılır. Aseton buharı yöntemi nedir, aseton ile yüzey pürüzsüzleştirme metodu.

Aseton Buharı Nasıl Yapılır - Metodu - Yöntemi

Yayımlanma Tarihi :

ABS malzeme için aseton buharı nasıl yapılır. Aseton buharı yöntemi nedir, aseton ile yüzey pürüzsüzleştirme metodu....

Aseton buharı, aseton banyosu olarakta bilinmektedir. Aseton 3D baskılarda yüzey pürüzsüzleştirme işlemi için kullanılmaktadır. 3D yazıcı ile çıktı aldığınız parçalara aseton ile ardıl işlem uygulayarak yüzey pürüzsüzleştirme işlemi yapabilirsiniz. Aseton buharı metodu ile yüzey pürüzsüzleştirme yaptığınız zaman parçanız aynı enjeksiyon makinasından çıkmış gibi bir görünüme sahip oluyor. Aseton buharı metodu ne işe yarıyor onu anlattığımıza göre aseton buharı nasıl yapılır veya aseton banyosu nasıl yapılır hemen ona geçelim.

Aseton Buharı Nasıl Yapılır ?

Aseton buharı, bir kaba, kabın zemininden 1 veya 2 cm yüksekliğinde aseton döküyoruz. Daha sonra parçamızı aseton döktüğümüz kaba koyuyoruz ama koyarken asetona değmemesine dikkat ediyoruz bu yüzden parçanın altına herhangi bir yükseltici koyuyoruz bu her türlü bir parça olabilir. Kabımızın ağzını kapatıyoruz. Daha sonra varsa sıcak hava tabancası yoksa fön makinası, kalorifer, sıcak hava verebilecek her şey olabilir. Kabımızı ısıtıyoruz. Kap ısındıktan sonra kendi haline bırakıyoruz. Parça büyüklüğüne göre bu süre uzayıp kısalabilir. Küçük parçalarda 10 dakika genellikle yeterli bir süre oluyor ara sıra kabın kapağını açıp bakabilirsiniz ancak çok fazla açık tuttuğunuzda içerisindeki aseton uçabilmektedir o yüzden önerimiz çok sık aç kapa yapmamanız olacaktır. Bunun için şeffaf kap kullanabilir veya her 10 dakikada bir hızlıca kapak altından kontrol edebilirsiniz.

Aseton Buharı Yöntemi - Aseton Buharı Nasıl Yapılır

Aseton Buharı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aseton buharı yani aseton banyosu yaparken dikkat etmeniz gereken bir kaç husus mevcut. Bunlar sırasıyla şöyledir;

  • 3D baskı mataryeliniz ABS olması gerekli.
  • Saf aseton kullanmalısınız.
  • Aseton miktarını iyi ayarlamalısınız.
  • Asetonun ısı ayarını iyi yapmalısınız.

Eğer modelinizi ABS filamentle değil de PLA filamentle yaptıysanız PLA'da yüzey işlemi için en ufak bir belirti vermemekte ancak PLA'da çok sağlam bir yapıştırıcı olarak kullanılabilir. 

Saf aseton kullanmalısınız. Genellikle kadınların kullandığı oje silmek için kullandıkları aseton işe yaramamaktadır. Bunun yanı sıra aseton miktarını iyi ayarlamalısınız aseton buharı nasıl yapılır başlığı altında da anlattığım gibi kabın zemininden 1-2 cm yüksek olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Kesinlikle parçanın üzerine aseton dökmeyin. Parçanızı yerden yüksek koyun. Kabınızın kapağını kapattıktan sonra iyice ısıtın daha sonra kendi haline bırakın. Eğer kontrol ettiğinizde herhangi bir değişiklik olmadıysa bu sefer daha çok ısıtın. Yine değişiklik olmadıysa kabınızın içerisine birazcık daha aseton koyup tekrar aynı işlemleri uygulayabilirsiniz.

Aseton Buharının Faydaları Nelerdir ?

Aseton buharının faydaları FDM teknolojisine sahip 3D yazıcılarda katman yüksekliğinin, yüksek olduğu durumlarda parçalarınızda layer yani katman izleri belli olur. Aseton buharı yaptığınız parçalarda katman izleri tamamen ortadan kalkar ve parlak bir yüzey sahibi olursunuz. Enjeksiyon makinesinden çıkmış gibi görünüme sahip oluyor.

3D yazıcı ile üretim yapmak uzun sürmekte. Bu süreyi kısaltmak için katman yüksekliğinin düşük olması gerekmekte örneğin 0.1 mm katman yükseklik ile 3 saat süren parça 0.3 mm katman yüksekliği ile 1 saat sürmektedir. Ama bu sefer 0.3 ile bastığınız parçaların yüzeylerinde sorunlar oluşabilir. Yüzey boşlukları, katman izleri vs. vs. Aseton buharı bize hız olarakta fayda sağlar. Parçalarınızı 0.3 ile basıp daha sonra aseton yaparak 0.1 mm katman yüksekliğine sahip parçalardan daha güzel görünümlü baskılara sahip olmanızı sağlar. Hem zamandan tasarruf edeceksiniz hem de daha güzel görünümlü parçalara kavuşacaksınız.  

Aseton Buharının Faydaları Nelerdir

Aseton buharı uyguladığınız parçanızda ufak tefek ölçü kayıpları yaşayabilirsiniz. Ancak harika görünüme sahip 3D çıktı parçanız olacak. Aseton buharı ile ilgili soru ve sorunlarınız var ise alt tarafta yorum kısmından sorunuzu sorabilirsiniz. 

Yazar : | Etiketler: aseton buharı nasıl yapılır aseton banyosu nasıl yapılır aseton ile yüzey pürüzsüzleştirme

Önce Sen Yaz İletişimimiz hiç kopmasın






Copyrights © 2017 3dedi.com Hakkımız varsa helal olsun.

Yüklenme Süresi (S) : 0.026429