3D Yazıcıda Kullanılan Hammaddeler

3D yazıcılarda pek çok hammedde ile üretim yapılabilmektedir. Katmanlı üretim tekniği ile üretim yapan yazıcılarda en çok kullanılan filamentlerin genel özelliklerini kaleme aldık.

3D Yazıcıda Kullanılan Hammaddeler

Yayımlanma Tarihi :

3D yazıcılarda pek çok hammedde ile üretim yapılabilmektedir. Katmanlı üretim tekniği ile üretim yapan yazıcılarda en çok kullanılan filamentlerin genel özelliklerini kaleme aldık....

3D Yazıcıda Kullanılan Hammaddeler

3 boyutlu yazıcılarda kullanılmak üzere pek çok malzeme geliştirilmekte ve denenmektedir. Bunlar arasında en ilgi çekici olanı muhtemelen çikolatadır. Evet özellikle 3d yazıcı ile yeni tanışanlar için belirtmek istiyorum çikolata kullanarak baskı yapan ve dilediğiniz modelde çikolata üreten yazıcılar var fakat bizim konumuz yaygın olarak kullanılan hammaddeler.

Bu yazının konusu katmanlı üretim tekniği kullanan yazıcılar ki bunlar Additive Manufacturing kelimelerinden çevrilmedir.  Katmanlı üretim tekniği ile ilgili detaylı yazı için bloğumuzda ki ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.

3D baskı için yazıcılarda kullanılan hammaddelere filament adı verilmektedir. Genellikle ABS ve PLA filamentleri tercih edilmektedir. Fakat bunlara ek olarak katkılı pek çok filament bulunmaktadır. İhtiyaca göre hangi filamenti kullanacağınızı seçiyorsunuz. Filamentlerin genel özelliklerini bilmeniz 3d baskı için doğru filament seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır.

ABS Filament (Akrilonitril bütadien stiren)

ABS Filament3D Yazıcılar için ABS Filament sıkça kullanılmaktadır. Mukavemeti yüksek olan petrol bazlı bir plastiktir. Yalnızca 3d yazıcılarda değil plastik enjeksiyon ile üretilen pek çok üründe de tercih edilmektedir. Borular, otomotiv parçaları, koruyucu kasklar ve oyuncaklarda kullanılmaktadır. Üstelik lego oyuncaklarda ABS kullanmaktadır. 3D yazıcıda kullanılması için tablanın ısıtılması gerekmektedir. Aksi halde baskıda kalkmalar yaşanabilir. Ayrıca ısı muhafazası için etrafı kapalı yazıcılar tercih edilmekte ve tavsiye edilmektedir. Genellikle baskı sıcaklığı 230o ile 250o arasında tavsiye edilmektedir.

 

ABS Özellikleri

  • Tok ve rijit bir malzemedir ve yüksek darbe dayanımına sahiptir. Esnek değildir.
  • Aseton ile çözümlenebilir ve yüzey temizliği yapılabilir.
  • Boyanabilir
  • Hafif bir plastiktir.
  • Kolay işlenebilir.

PLA Filament (Poliaktik Asit)

3D Yazıcılarda sıkça kullanılan bir diğer plastik çeşidi olan PLA bio bazlı materyallerden çıkarılan dekstroz (şeker)'den yapılmaktadır. Çok  bilinen  bio plastik veya bio polimerdir. Standart PLA sınıfları saydamdır ve yüksek parlaklığa sahiptir. Pek çok üründe kullanılmaktadır. Gıda ürünlerinde de tercih edilmektedir. Organik olması sebebiyle insan sağlığına bir zararı bulunmamaktadır.  PLA filament, ABS filamentlere göre daha parlakdır. Gıdaya uygun olduğu için kurabiye kalıpları, mutfak gereçlerinde kullanılabilir. Fakat pla filamenti ile basılan ürünlerin 60o den daha fazla ısıda yıkanılması tavsiye edilmemektedir. 

Ayrıca PLA Filament bitki kaynaklı olduğu için doğada çözünebilme özelliğine sahiptir.

PLA Doğada Çözünr

PLA Plastik Temel Özellikleri

  • Serttir, darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Biraz esnekliği vardır fakat kırılgandır.
  • Aseton ile çözümlenmesi çok zordur yüzey temizliği için aseton kullanılamaz.
  • Basım sıcaklığı genellikle 190o ile 220o aralığındadır.
  • Soğuma esnasında kalkma sorunları genellikle yaşanmaz.
  • Basım esnasında tablanın ısıtılması gerekmez. Fakat ısıtılması zarar vermez.
  • 3D Baskı esnasında yazıcının etrafının kapalı olması gerekmez. Dış ısıdan kolay kolay etkilenmez.

Ayrıca çeşitli katkıları mevcuttur. Ahşap katkılı, bronz katkılı pla filamentler bulunmaktadır.

PVA Filament (Polivinil Alkol)

3D yazıcılarda basılan parçalarda destek malzemesi olarak kullanılmaktadır. Çift extruderli yazıcılarda destek malzemesi için pva filament ana malzeme için diğer filamentler kullanılabilir. Ayrıca en büyük özelliği suda çözünebilir olmasıdır. Sıcak veya soğuk suya atıldığında çözünerek modeli desteklerden arındırılmış olur.

Naylon Filament

Naylon filament dayanıklı ve güçlü bir hammaddedir. Naylon filament medikal alanda sıkça kullanılmaktadır. En popüler naylon filamentler Nylon 618 ve Nylon 645 olarak bilinmektedir. Nylon 618’de tıpkı ABS gibi tablanın ısıtılmasına ihtiyaç duymaktadır.

 

Yazar : | Etiketler: 3d yazıcı hammadde 3d yazıcı filament abs özellikleri pla özellikleri abs filament pla filament naylon filament

Önce Sen Yaz İletişimimiz hiç kopmasın






Copyrights © 2017 3dedi.com Hakkımız varsa helal olsun.

Yüklenme Süresi (S) : 0.011028